Hos oss bruker vi høyrygg av storfe til ganske mye. Først og fremst fordi det ofte er 50% på høyrygg av økologisk storfé der vi handler oftest, men også fordi kjøttet er utrolig anvendelig som grytekjøtt og til kraft.

Det kan rett og slett virke som folk flest styrer unna økologisk kjøtt siden det er dyrere enn annet kjøtt. Bra for oss siden vi ofte finner det i rabattdisken på Coop Mega.

En gryte som ofte går igjen hos oss er 80tallsklassikeren Biff Stroganoff. Rettens opprinnelse er omdiskutert, men den er ofte forbundet med den russiske tsartiden. En populær teori er at den ble oppkalt etter den mektige Stroganov-familien, som serverte en lignende gryterett til sine gjester.

I løpet av årene har Biff Stroganoff blitt tilpasset og reinterpretert i mange land. Den originale oppskriften inneholdt sannsynligvis bare biff, sopp, løk og rømme. I dag finner du varianter med paprika, tomatpuré, sennep og diverse krydder.

Vi har selvfølgelig vår egen vri som funker like godt til barn som til voksne. Enkelt å lage fra bunn og smaker himmelsk. Grunnen til at vi bruker høyrygg og ikke biffkjøtt som i de fleste oppskrifter man finner på nett er at langtidskokt høyrygg er lettere å spise for de minste da kjøttet nærmest faller fra hverandre.

Vi bruker også rørosrømme fra Rørosmeieriet istedenfor crème fraîche da maten får en herlig naturlig syrlighet. Denne er også kokefast i motsetning til annen rømme, tillegg til at jeg mener at Rørosmeieriet fortjener all støtte de kan få som et heløkologisk meieri.

Biff Stroganoff

Enkel gryte for hele familien.
FORBEREDELSESTID 15 minutter
KOKETID 3 timer
Total tid 3 timer 15 minutter
Rett Hovedrett
Porsjoner 6

Ingredienser
  

Gryte

  • 800 gram Høyrygg Storfe
  • 1-2 ss Tomatpureé
  • 250 gram Rørosrømme evt creme fresh
  • 200 gram Champignon
  • 1-2 stk Kepaløk
  • 1 stk Paprika rød
  • 100 gram Erter grønne
  • 1 ss Paprikapulver
  • 1 dl kraft

Potetmos

  • 7-8 stk poteter
  • 1/2 ts sennep
  • 50 gram smør
  • 1 dl Fløte / melk

FREMGANGSMÅTE
 

  • Del kjøttet i 4-6 like store deler og ha kjøtt, 2-3 laurbærblad i en gryte og dekk med vann.
  • Kok opp og la kjøttetsmåkoke i 2-3 timer med lokk, pass på at kjøttet er dekket med vann og evt etterfyll. Ta vare på kraften!
  • Skjær løk i smale båter og rens og skjær sopp i ønsket størrelse, skjær opp paprikaen.
  • Stek først soppen gyllen i en stekepanne med litt smør, og tilsett løk og paprika som deretter stekes mørt.
  • Rør inn tomatpuré og tilsett 1 dl kraft.
  • Del kjøttet opp i biter tilpasset barna og bland inn kjøttet.
  • Til slutt røres rørosrømmen (evt crème fraîche) inn. Gi deretter alt et raskt oppkok.

Potetmos

  • Skrell og del poteter i biter for kjappere koketid, for en mer rustikk mos behold skallet på.
  • Kok potetene med 1 til 2 hvitløkfedd i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene tørre.
  • Mos potetene med en potetpresse sammen med smør og fløte.
  • Smak til med litt sennep, salt og pepper.