Fastelavensboller er en tradisjonell norsk bakst som serveres på fastelavnssøndag, som er den siste søndagen før fastetiden. Fastelavensboller er luftige hveteboller som fylles med krem og syltetøy, og drysses med melis. Fastelavensboller er enkle å lage og smaker nydelig til kaffen eller som kos.
- Ca. 600 g hvetemel
- 125 gram sukker
- 1/2 pakke fersk gjær
- 1,5 ts kardemomme
- 3 dl helmjølk eller Bakemjølk
- 1 egg + 1 egg til pensling
- 125 gram romtemperert Røros Smør
Steg 1: Bland det tørre
Start med å blande det tørre i en stor bakebolle eller i bollen som hører til kjøkkenmaskinen. Det tørre består av hvetemel, sukker, kardemomme og salt. Disse ingrediensene gir bollene smak og struktur.
Steg 2: Varm opp melk og egg og løs opp gjær
I en annen bolle, pisk sammen egg og melk. Varm opp blandingen i en kjele eller i mikrobølgeovnen til den er fingervarm, det vil si rundt 35 grader. Hvis den er for varm, kan den drepe gjæren. Smuldre i fersk gjær og rør til den er oppløst. Gjæren er viktig for at bollene skal heve og bli luftige.
Steg 3: Elt deigen
Hell melkeblandingen over det tørre og elt deigen til den blir glatt og smidig. Du kan bruke hendene eller en kjøkkenmaskin med eltekrok. Deigen skal slippe bollen og ikke være for klissete. Eltingen tar omtrent 10 minutter for hånd og 5 minutter i maskin.
Steg 4: Tilsett smør og elt videre
Skjær smøret i små terninger og la det bli romtemperert. Tilsett smørterningene litt etter litt mens du elter deigen videre. Smøret gjør bollene saftige og gir dem en god smørsmak. Fortsett å elt til alt smøret er godt blandet inn i deigen. Hvis du bruker kjøkkenmaskin, kan du øke hastigheten litt.
Steg 5: La deigen heve
Dekk bollen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted i omtrent en time, eller til den har doblet seg i størrelse. Hevingen gjør at deigen blir lettere å jobbe med og at bollene blir luftige.
Steg 6: Form bollene og legg dem på et stekebrett
Ha litt mel på benken og hvelv deigen ut. Rull deigen til en lang pølse og del den i omtrent 15 like store emner. Trill hvert emne til en rund bolle og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir. Pass på å ha litt mellomrom mellom bollene, slik at de ikke setter seg fast i hverandre når de hever.
Steg 7: Etterhev bollene
Dekk stekebrettet med et rent kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve på et lunt sted i omtrent 30 minutter, eller til de har blitt store og fine. Etterhevingen gjør at bollene blir enda luftigere og får en fin fasong.
Steg 8: Pensle og stek bollene
Sett ovnen på 200 grader og la den bli varm. Pisk et egg i en liten bolle og pensle bollene forsiktig med egget. Dette gir bollene en fin glans og farge. Stek bollene midt i ovnen i omtrent 16-19 minutter, avhengig av ovnen din. Bollene er ferdige når de har fått en gylden brun overflate og høres hule ut når du banker på dem. Ta bollene ut av ovnen og la dem avkjøles på en rist.
Steg 9: Pisk krem og fyll bollene
I en bolle, pisk fløte og sukker til en fast krem. Du kan også tilsette litt vaniljesukker eller vaniljeekstrakt for ekstra smak. Del bollene i to når de er helt avkjølte og fordel kremen på den nederste delen. Legg den øverste delen over og trykk lett sammen. Dryss litt melis over bollene før servering. Nyt de deilige og saftige bollene med krem! 😋
Legg igjen en kommentar